top of page

'Wie ontspringt de dans? Kies je voor een hoofdrol of een schoon geweten?''

trilogie.png

Truth or dance (trilogie)

Eerlijk? Ik stond nogal sceptisch tegenover  deze ballettrilogie. Het verhaal leek cliché, de omslagfoto's bevestigden dit en ik zag de combinatie ballet en thriller niet meteen voor me. Ik had niet fouter kunnen zijn! Vanaf de eerste pagina's wist Chinouk me mee te sleuren in een balletstrijd, tussen jonge meisjes het mysterie achter Truth or dance en de waarde van vriendschap en steun. Dit alles zonder in te boeten aan de werkelijkheid en geloofwaardigheid van haar verhaallijn. Stiekem werkte het boek bij mij net zo verslavend als een chicklit. 

In de trilogie word je doorheen de tijd meegenomen in het spannende leven van vier vriendinnen aan de balletacademie in Den Haag. Truth or Dance overgiet dit geheel nog eens met een thrillersausje. Een echte aanrader om te lezen aan het zwembad op vakantie! Het boek steeg voor mij in waarde doordat ik heel wat zaken kon herkennen in het verhaal omdat het zich afspeelt in mijn favoriete dansstad Den Haag en ook een stukje bij mijn eigen opleiding, Docent Dans aan Codarts Rotterdam.

Gossip Girl en Pretty Little Liars ontmoeten elkaar in de wrede balletwereld 

De trilogie vertelt je vanaf het eerst hoofdstuk in het eerste boek hoe het zal eindigen. En dat ziet er niet goed uit! De vier vriendinnen India, Lisa, Zoë en Nikki zitten in het laatste jaar van hun middelbare balletopleiding wanneer ze uit het niets toegevoegd worden aan een geheime chatgroep 'Truth or dance'. Hun droom om samen naar het Nationale Ballet te gaan lijkt snel te veranderen in een nachtmerrie. Na enkele geheime chats blijkt dat ze niet zomaar de overstap zullen kunnen maken naar de vervolgopleiding of hun favoriete gezelschap. Om auditie te mogen doen draagt Truth or Dance hen allerlei opdrachten op. Wie deze tot een goed einde brengt zal de hoofdrol dansen in de eindvoorstelling of auditie te mogen doen voor het nationale ballet. Al snel blijkt dat er meer op het spel staat: hun leven! 

Truth or dance

Het eerste boek van Truth of dance neemt je mee naar het laatste jaar aan de middelbare opleiding van de vier vriendinnen. Ze worden onverwacht toegevoegd aan een geheim chatgroep. Al snel krijgen ze allerlei opdrachten met de beloning de hoofdrol te dansen in de eindvoorstelling. De vriendinnen slagen er in de meeste opdrachten uit te voeren, Maar wie gaat er uiteindelijk lopen met de hoofdrol? En gaat iedereen over naar de vervolgopleiding? 

Break a leg

Een van de vriendinnen viel al af en volgt nu de docentenopleiding aan Codarts Rotterdam. De andere drie gaan door naar de vervolgopleiding. Maar ook daar laat 'Truth or Dance' hen niet gerust. Nu India een vriendje heeft lijkt ze in de zevende hemel tot ook hij en haar pleegzusje verwikkeld geraken in de opdrachten van Truth or dance. Wie overleeft het en wie niet? Het verhaal wordt daardoor helaas iets minder realistisch en eindigt er mee dat slechts twee van de vier vriendinnen naar het laatste jaar van de vervolgopleiding kunnen gaan. 

Dance or die

In het laatste deel van de trilogie werken nog twee van de vier vriendinnen zich uit de naad om eindelijk auditie te mogen doen bij Het Nationale Ballet. De opdrachten van Truth or Dance worden steeds grimmiger en moeilijker. De rit naar de auditie barst de bom en kom je eindelijk te weten wie er achter alle ellende zit! Haalt iemand van de vriendinnen het Nationaal Ballet?

Chinouk schreef het boek ook deels vanuit haar eigen ervaringen. Daardoor blijft ze niet alleen dicht bij de waarheid maar geeft des te meer weer hoe het leven eruit ziet van een balletleerling die er alles voor over heeft om haar droom waar te maken. Doorheen de drie boeken weet ze de spanning ontzettend hoog te houden. Je weet namelijk al vanaf de eerste pagina hoe het verhaal van de vier vriendinnen zal eindigen maar ieder boek wissel je weer van hoofdverdachte. Wie verstuurt de verdachte sms'jes? En wie overleeft het spel?Het boek bevat daarnaast ook een begrippenlijst die alle gebruikte ballettermen toelicht alsook de lessen die de balletvriendinnen op school krijgen, Zo kan je als niet-dansers ook het verhaal volgen zonder problemen. 

Beluister hier de soundtrack die ik samenstelde voor bij het boek.

DANSELOPDRACHT

Maak je eigen Truth or Dancespel. 

Truth: verzin vragen die gaan over de dansbeleving.

Dance: verzin dansopdrachten die uitgevoerd kunnen worden.

TIP: deze opdrachten kan je ook koppelen aan andere vakgebieden maar kunnen een dansgerelateerd uitkomst hebben!

bottom of page