top of page

"...en al vlug besefte hij dat hij ook bij dit dansen hoorde, dat het iets van hem was , of van hem zou worden."

maar ik wil dansen.png

Maar ik wil dansen

Deze week is het tijd voor mijn eigen old time favorite. Meer dan twintig keer ging dit boek voor mij over de toonbank bij het uitlenen in de bibliotheek. Iedere vakantie weer las ik gebeten het verhaal van Doone Penny en hoe hij stapje per stapje de balletladder opklimt. 'Maar ik wil dansen' is voor mij een boek uit de duizend. Het maakt het dansvlammetje, de droom om van dansen je beroep te maken, wakker. Ondanks zijn ouderdom vertelt het boek nog steeds de kern van dansen: met passie, plezier, talent en dromen kan je heel ver komen! 

Billy Eliot maar beter...

'Maar ik wil dansen' vertelt het verhaal van Doone Penny. Een nakomertje, een vreemde eend,  een jongen die wil dansen in plaats van voetballen. In de gangen van de balletstudio van zijn zus Cristal, waarvoor het hele gezin in de bres springt, groeit zijn nieuwsgierigheid naar dans uit tot een passie. Net als zijn zus wil Doone alleen maar dansen. Maar daarvoor is hij volledig op zichzelf aangewezen. Doone blijft gelukkig niet bij de pakken zitten want hij heeft een missie: hij zal ooit op het podium staan van een groot theater. Aangemoedigd om zijn talent voor dans en muziek door Beppo, Madame Tamara, Ennis Glynn, Mr Felix en Mr Max toont Doone in dit verhaal het mooie motto 'vecht voor je recht'. Waar het soms lijkt alsof zijn eigen ouders Doones bestaan verwijten, steunen deze sleutelfiguren hem door dik en dun. Doone zelf trekt zich hier aan op en gaat zijn eigen weg want hij weet: Ik wil dansen.  Na lang knokken tegen allerlei vooroordelen wordt Doone aangenomen op de prestigieuze en professionele balletschool Queens Chase waar zijn droom werkelijkheid kan worden!

'Hij kan mijn schoenen dragen. Crystals schoenen dragen was het begin'. 
thumbnail.jpeg

THE FACTS

Titel: Maar ik wil dansen

Auteur: Rumer Godden

Jaar: 1984

Doelpubliek Vanaf 12 jaar

TIP! Je kan dit boek ook in het Engels lezen. Het heet 'Thursdays Children' en is afkomstig van een oud rijmpje:

Monday's child is fair of face,

Tuesday's child is full of grace,

Wednesday 's child is full of woe,

Thursday's child had far to go...

Een spannende en wervende proloog, die stiekem het einde van het boek reeds verklapt, trekt je mee in het leven van Doone Penny. Doone lijkt meteen een betrouwbare vriend die je alles gunt: ook de top in de balletwereld. Het boek is in begrijpelijke taal geschreven en leest bijna als een manifest voor dans voor jongens. Het raakt daarnaast heel wat andere levenslessen aan die je door middel van dans kan bevatten. Denk maar aan doorzetten, respect voor je leraren en altijd openstaan voor verbetering. Het boek blijft daarnaast ook realistisch omdat het zowel de up- als downside van het leven als balletleerling- en danser toont

Beluister hier de soundtrack die ik samenstelde voor bij het boek.

DANSELOPDRACHT

Doone Penny's grootste talent is dat hij naast dans ook een perfect gehoor heeft. Zijn liefde voor muziek en de emotie die hij ontdekt in verschillende klanken dragen bij aan de prachtvoorstellingen die hij danst. In deze DANSELopdracht gaan we in op de relatie tussen dans en muziek.  

Start:

- Welke muziekstijlen ken jij allemaal?

- Welke invloed heeft muziek op jou wanneer je ernaar luistert? Wat gebeurt er in je lichaam?

- Wat is jouw favoriete muziek?

- Welke structuren kan jij herkennen in muziek?

Lesstof

We gaan in deze opdracht het experiment aan met muziek. Kijk naar de onderstaande video van Leda and the Swan - het ballet waarin Doone straalt als zwanenjong. Haal er vijf bewegingen uit die je ook zonder balletervaring uit kan voeren en plak ze aan elkaar tot je een vloeiende bewegingsfrase hebt.

Herhaal deze frase nu op verschillende soorten muziek (klassiek, hip hop, ...) en laat je er door leiden. Wat gebeurt er met je frase?

Tip: je kan ook in groepen werken en de leerlingen de frases aan elkaar laten verbinden. 

Tip: gebruik de spotifylijst voor klassieke muziek

Ben je geïnteresseerd in een volledige lesmap rond 'Maar ik wil dansen' voor slechts 10 euro. Klik dan hier.

bottom of page