top of page

"Ze is nog altijd dat twaalfjarige meisje, dat niet kiest voor de dans.

De dans heeft haar gekozen."

olga.png

OLGA 

Morgen dans ik weer

Tijdens een bezoekje aan mijn geliefde dans- en studentenstad Rotterdam viel mijn oog meteen op dit boek. Net als Olga's levensstijl lag het nonchalant toch elegant op de bank van een vriendin. Als dansdocent lees ik het liefst ieder boek waar ook maar een link met dans te vinden is. Een afbeelding van een balletschoen, dans in de titel of natuurlijk de naam van een befaamde prima ballerina: de onweerstaanbare drang om het boek over Olga De Haas door te spitten welde meteen in me op. 

 

Te vroeg gesprongen. Te hard geland.

In deze biografie , die wegleest als een roman, spring je met enkele elegante sprongen doorheen het leven van Prima Ballerina Olga De Haas . Het boek geeft eindelijk erkenning aan een ballerina die dat nooit gekregen heeft. Van bij de start word je meegetrokken in de magische wereld van het leven van deze  ballerina. De eerste pagina's van het boek lazen voor mij dan ook als een droom. Een jong meisje uit Amsterdam ontdekt dat ze ballerina wil worden. Al snel wordt ze geobsedeerd door de balletlessen van ene Sonia Gaskell. Na een succesvolle auditie komt Olga terecht op de balletacademie en is ze meteen de beste van de klas. Het klinkt als een sprookje, een droom van ieder balletmeisje (en ook stiekem van iedere dansdocent), MAAR met een enkele soutenu, verscheidene pas de bourrees en een echte coda werd ik beslopen door de keerzijde van dit 'prima'- ballerina leven en kwam ik terecht  in een wereld vol drank en drugs. Alles om te chillen en te ontsnappen aan de werkelijkheid, de druk die op de jonge balletschouders van Olga, Olletje, lag.  Ze danste zichzelf kapot. De wil om alles te controleren kost haar uiteindelijke de totale overgave.

'Het publiek komt voor de voorstelling, voor de droom, voor het sprookje, niet voor de pijn die eraan voorafging' - Olga De Haas 1969

THE FACTS

Titel: OLGA Morgen dans ik weer

Auteur: Femke van Wiggen

Jaar: 2016

Doelpubliek Vanaf 14 jaar:

Dat de balletwereld hard is, weten we ondertussen. Toch zette het boek me opnieuw aan tot nadenken. Tot welke grens mag je je leerlingen pushen? Hoe herken je dat iets iemand te veel is? Hoe blijf je werken aan dansplezier zonder in te boeten aan discipline.

 

Door in gesprek te zijn gegaan met familie, vrienden en collega's van Olga gaf schrijfster Femke Van Wiggen dit verhaal over de keerzijde van roem vorm. Het kijkje in de keuken van Het Nationale Ballet van Nederland is daarbij een mooie toegift aan het danspubliek en maakt dat het boek leest als een soapserie. In minder dan een week had ik het boek verpulverd en leefde ik in de wereld van Olga De Haas. Door zijn soapkarakter raad ik het boek ook voor de minder fervente balletdanser(es) aan. 

Beluister hier de soundtrack die ik samenstelde voor bij het boek.

DANSELOPDRACHT

Olga De Haas carrière was er eentje van ups and downs. Door tegengestelden te gebruiken (discipline van ballet en de vrijheid van drank en drugs) probeert Olga haar leven onder controle te krijgen. Met beweging kan je daarnaast letterlijk deze ups and downs ervaren en ze door middel van tegengestelden controleren.

Start:

- Wanneer doet het pijn om naar de grond te bewegen (te vallen)?

- Hoe kan je deze controle wel bewaren?

- Welke manieren heb je om naar de grond toe te bewegen?

- Wanneer heb je in het dagelijkse leven het gevoel dat je valt?

- Wat betekent tegengesteld zijn (in persoon, in emotie, in beweging)?

Lesstof

1. Tegengestelden

 

Kan jij een tegengestelde vormen van een klasgenoot?

- Oefen dit eerst met simpele vormen en bewegingen zonder fysiek contact (iemand ligt en iemand staat - iemand spring en iemand valt)

- Oefen nadien concrete vormen van tegengewicht geven met contact:

           - Geef polsen en zak door de benen.

           - Sta met je rug tegen elkaar en zak in.

           - Begeleid een klasgenoot naar de grond op een zachte manier.

- Laat de leerlingen experimenteren met andere vormen van tegengewicht geven.

2. Ups and downs

- Oefen het veilig naar de grond gaan in je eentje: ga naar een hurkje, gebruik je handen om je op te vangen, buig erdoor. plaats je bekken laag en breng je oor naar de grond. Tot slot breng je ook je buik op de grond.

- Breng mekaar veilig naar de grond: laat je vallen als in een vertrouwenstest, door door je eigen benen te buigen begeleid je deze persoon naar de grond. Dit kan ook in groep in een kringetje.

- Experimenteer met manieren waarop je je lichaam in kan zetten om de andere terug omhoog te helpen.

- Dans een duet: persoon A beweegt hoop in ups, persoon B in downs tot persoon A beslist te 'vallen'. Persoon B blijft alert en vangt op. De rollen zijn nu omgekeerd. (Ga in gesprek: hoe geef je zonder woorden aan dat je naar een down gaat?).

Iets anders creatief?

Olga deed zichzelf vaak anders voor dan ze werkelijk was. Neem een vel papier en verdeel het in 4 vakken. Teken in ieder vak een 'andere' versie van jezelf of iemand uit je omgeving (neem een foto als voorbeeld).

1. Teken het portret zo realistisch mogelijk.

2. Maak het portret zo lelijk mogelijk.

3. Teken het portret in 1 kleur.

4. Keer nu de werkelijkheid (jouw foto) de rug toe en teken zonder referentie het portret.

Ben je geïnteresseerd in een volledige lesmap rond OLGA Morgen dans ik weer voor slechts 10 euro. Klik dan hier.

bottom of page