top of page

'De waarheid drong zich aan Freyde op. Rosalind was niet klaar. Ze zou nooit klaar zijn. Ze zou danseres na danseres overnemen tot ze Liz had omgebracht.'

laatste dans.png

De Laatste Dans

De laatste dans van Bes Ceyssens was helemaal nieuw voor me. Ik had nog niet van het boek gehoord en scrolde er toevallig voorbij bij het zoeken naar jeugdromans. Maar eenmaal begonnen was ik aan dit boek vastgekluisterd. Het spannende verhaal, waarin het hoofdpersonage Freyde telkens wanneer ze zich volledig overgeeft aan de dans wordt overgenomen door een veel te jong gestorven en wraakzuchtige ballerina, heeft me een week lang in de ban gehouden. Hoe zou ze dit overleven? Is haar liefde voor de dans groot genoeg? En tot welk punt blijft Freyde's omgeving haar steunen? 

De laatste dans vertelt een verhaal over het volgen van je passie. Wat het ook kost gaan voor je droom. Zowel die van jezelf als van de ballerina die jouw lichaam manipuleert. De dansdocent in mij herkende in dit boek en haar verhaallijn ook wel een zekere beeldspraak. Rosalind doet daarbij denken aan het stemmetje in je hoofd van je dansdocent. De persoon die je heeft opgeleid en die je soms onbewust stuurt. Helaas voor Freyde gaat dit bij haar te ver....

Al dansend wraak nemen

De laatste dans vertelt het verhaal van Freyde. Een jonge gepassioneerde ballerina die niets liever wil dan professional worden. Na jaren van zwoegen in de amateurschool wordt ze op 17-jarige leeftijd toegelaten tot de Koninklijke balletacademie. Zodra ze echter 18 wordt, verandert Freye's leven in een nachtmerrie. Het lijkt alsof haar lichaam bij iedere dansopvoering overgenomen wordt. Na vele slapeloze nachten en gekke ervaringen in de balletlessen en -repetities komt ze erachter dat het om de beroemde, en veel te vroeg gestorven, ballerina Rosalind gaat. Freyde trekt op onderzoek uit en komt erachter dat de dood van Rosalind niet zomaar een ongeluk was. Rosalinde is terug voor wraak. En die zal ze nemen via Freyde. Freyde zet alles op alles en denkt dat ze Rosalind te snel af kan zijn.

'Als ze Celie mocht geloven, had ze haar beste uitvoering ooit neergezet. Alleen had ze zelf niet gedanst...'

Bes Ceyssens is met dit boek toe aan haar debuutroman. Daarvan is helemaal niets te merken. Het verhaal zit ijzersterk in elkaar en laat je in het ongewisse tot het einde. De spanning bouwt gedurende het hele boek op. Als lezer heb je een stapje voor en weet je wat Freyde te wachten staat. Je bouwt daardoor een sterke band op met het hoofdpersonage en wenst haar het beste toe. Jammer voor de echte balletfan maar de nadruk ligt eerder bij het verhaal over de controle verliezen over je actie dan dat het een heel sterk balletverhaal is. Maar niets weerhoudt lezers ervan om na de laatste pagina verder te denken en te fantaseren over de verschillende mogelijke vervolgen na het open einde. 

DANSELOPDRACHT

In De Laatste Dans komt Freyde erachter dat haar lichaam overgenomen is door een overleden ballerina. Ga op zoek naar andere beroemde ballerina's en danseressen van vroeger. Kies er een uit wiens lichaam jij graag zou overnemen en waarom. Hier enkele namen om je op weg te helpen:

- Isadora Duncan

- Marta Graham

- Anna Pavlova

- Margot Fonteyn

Olga de Haas

bottom of page